Bat*21

Verhaallijn

Een hoge Amerikaanse officier komt tijdens de Vietnamoorlog in vijandig gebied terecht nadat zijn toestel wordt neergeschoten. Luitenant-kolonel Iceal Hambleton (Gene Hackman) is de enige overlevende van de crash. Hij kent te veel geheimen om hem in vijandige handen te laten vallen. Zijn enige hulp is Bartholomew ‘Bird-Dog’ Clark (Danny Glover), de piloot van een verkenningsvliegtuigje die hem vanuit de lucht begeleidt.

Wanneer een reddingspoging mislukt, verlaat Bat 21 zijn positie. Hij weet dat het gebied binnen de kortste keren zal worden gebombardeerd. Om de vijand te misleiden, gebruikt hij golftermen om zijn positie door te geven. Er volgt een race tegen de klok om op tijd de rivier te bereiken, waar zich patrouilleboten van de Amerikaanse marine bevinden.

Details

Première: 21 oktober 1988
Regisseur: Peter Markle
Muziek gecomponeerd door: Christopher Young
Geschreven door: William Charles Anderson
Kaartverkoop: 3,1 miljoen USD

Cast

Gene Hackman: Lt. Col. Iceal Hambleton
Danny Glover: Capt. Bartholomew ‘Bird-Dog’ Clark
Jerry Reed: Col. George Walker
David Marshall Grant: Ross Carver
Clayton Rohner: Sgt. Harley Rumbaugh

Intro

Movie shots

DVD Cover

Bloopers

 • Als Hambleton met de huey gered wordt door Capt Clark, laat hij zijn wandelstok vallen terwijl hij half in, half buiten de helikopter hangt. Een paar seconden later heeft hij opeens zijn wandelstok weer terwijl hij on de helikopter probeert te klimmen.
 • Hoewel de film de bemanningen toont die ze dragen, werd de eerste David Clark-koptelefoon pas in 1975 geïntroduceerd, 3 jaar na de redding van Hambleton en na of tegen het einde van de oorlog zelf.
 • In de eerste paar minuten van de film, terwijl Iceal Hambleton (Gene Hackman) naar de helikopter loopt, draagt hij een golfclub in zijn rechterhand en groet hij de helikopterpiloot ten onrechte met zijn linkerhand.
 • Het door Bird Dog gevlogen vliegtuig is eigenlijk geen Cessna O-2 observatievliegtuig, maar een civiele Cessna 337 Skymaster, grijs geverfd. Een O-2 zou meerdere vensters in de deuren en de vloer hebben om de grond zichtbaar te maken.
 • Wanneer Capt. Clark valt nadat hij in de schouder is neergeschoten, heeft de M-16 die hij bij zich heeft geen slinger en is een rubber replica. Dit is te zien als de beugel bij het oppakken buigt tussen de twee mannen. Als daarna de M-16 wordt opgehaald door Col. Hambleton heeft deze opeens wel een slinger eraan bevestigd.
 • Na het rijden door de modder zijn de banden op de jeep droog met heel weinig modder wanneer Bartholomew Clark uitstapt.
 • Tijdens de scène waarin ze het dorp bombarderen waarbij de Jolly Green neerstort, is de schaduw van de UH-1N die erboven vliegt duidelijk de schaduw van een Bell Jet Ranger-cameraplatform.
 • Nadat Capt. Clark de helikopter van zijn overste “leent”, kan de schaduw van de camerahelikopter boven op de wolken worden gezien.
 • Terwijl Hambleton langs de Vietnamese boerenwoning loopt, maakt hij een kip bang. Er is duidelijk een stuk touw te zien dat is vastgebonden aan de poot van de kip en waaraan wordt getrokken om de vogel in paniek te brengen.
 • De camera filmt de “piloot” van de Jolly Green Giant terwijl hij boven de jungle vliegt en nog een keer over vliegt in een poging de neergestorte navigator te redden. Door het raam van de piloot is een glimp te zien van een parkeerplaats met meerdere auto’s, waaronder een blauwe en een witte auto die heel goed zichtbaar zijn door de bomen.
 • De “Jolly Green Giant” helikopter is eigenlijk een Siskorsky S-61, een type gebouwd voor de Amerikaanse marine. De Siskorsky HH3-F werd gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht en had een oprijplaat aan de achterkant van de romp. De S-61 had geen hellingbaan.
 • Wanneer Hambleton gebruik maakt van zijn schietstoel, is de parachute die wordt geopend een Para-Commander, een sportparachute die nooit zou zijn gebruikt in een schietstoel. De eigenlijke parachute zou een 8,4 meter, niet-gestippelde, witte / groene / oranje parachute zijn geweest met een vierlijns-systeem voor besturing.
 • De “Huey” -helikopter is een UH-1N “Twin Huey” en werd gebruikt door het 20e Special Operations Squadron van de Amerikaanse Luchtmacht in een rol van contra-insurgency. Het werd niet gebruikt door reddings-squadrons.